Nieuws & projecten

Tijd om uw gazon te verticuteren!
04 mrt

Tijd om uw gazon te verticuteren!

Het voorjaar komt er aan en dat betekent dat het weer tijd wordt om te verticuteren! Door te verticuteren zorgt u voor een mooi en gezond gazon waar u de hele zomer weer plezier van kunt hebben. Maar wat is verticuteren precies, en hoe kun je dit doen?


Waarom moet een gazon geverticuteerd worden?

Door de seizoenen heen vormt zich langzamerhand een viltlaag over uw gras. Deze laag bestaat voornamelijk uit dood gras, mos en ander organisch materiaal. en kan de bodem uiteindelijk vervuilen of verstikken. Door deze laag te verwijderen met een verticuteermachine zorgt u ervoor dat de bodem weer kan ademen en gemakkeijker voedingsstoffen en vocht opneemt. Ook wordt de kans op ziekten en plagen kleiner. Hierdoor kan uw gras beter groeien en zorgt u weer voor een vol, fris en vooral: een gezond gazon!


Hoe kunt u het best verticuteren?

We adviseren om in het voor- of najaar uw gazon te verticuteren. In deze periode groeit uw gras het meest en heeft verticuteren het meeste effect. Het gemakkelijkst doet u dit met een verticuteermachine. Deze machine is voorzien van een motor, die metalen lepels/messen onder de kap aandrijft. Deze messen 'kammen' als het ware de viltlaag uit uw gazon.  We leggen stapsgewijs uit hoe u dit het beste kunt aanpakken.


1. Gazon maaien: Voor u begint met verticuteren is het goed om uw gras eerst te maaien. Zo kan de verticuteermachine straks efficienter werken.

2. Afstellen: Vaak heeft een verticuteermachine een instelbare diepte van de messen. Afhankelijk van de conditie van uw gazon kan de diepte worden ingesteld.

3. Verticuteren: Wanneer de machine juist is ingesteld kunt u met de verticuteermachine rustig en gelijkmatig over het gazon gaan. Om een goed en consistent resultaat te krijgen is het aan te bevelen om in gelijkmatige banen het gazon af te werken. Het effect is ook meteen te zien! Wanneer u met de verticuteermachine een stuk gazon behandeld, ziet u meteen de losgemaakte viltlaag over uw gazon liggen.

5. Harken: Wanneer u uw hele gazon hebt behandeld, kunt u met een hark het achtergebleven materiaal wegharken. Het gras kan dan meteen weer ademen en het harken kan helpen om eventueel overgebleven viltlaag en losse grond te verwijderen.

6. Bemesten: Om het gras meteen weer op gang te helpen, kunt u het gazon meteen bemesten.


Verticuteermachine kopen of huren

Een verticuteermachine kan nogal een investering zijn. Zeker omdat u deze slechts 1 of 2 keer per jaar nodig hebt. Daarom is het ook mogelijk om een verticuteermachine per dagdeel of dag te huren. Bij TD Noord bieden we beide aan. Onze verticuteermachines zijn krachtig, van goede kwaliteit en gemakkelijk om mee te werken. Daarnaast kunt u bij ons ook een verticuteermachine huren: 

1 dagdeel: €27,50
1 dag: €47,50
1 week: €100,-

Interesse in een koop- of huurmachine? Neem contact met ons op of kom langs in onze showroom! Bekijk hier onze openingstijden. 
Hoe kunnen we u helpen?

Hoe kunnen we u helpen?