Tuin en park

Kettingzagen

Een kettingzaag is geschikt voor het zagen en snoeien van grote bomen. Met name voor het zelf verzagen van haardhout is een goede kettingzaag onmisbaar.
Een kettingzaag kan een welkome toevoeging zijn aan uw tuin en park gereedschap. Vooral wanneer u zelf veel bomen in onderhoud heeft of eigenhandig bomen kapt en verzaagd voor bijvoorbeeld een houtkachel. Voor zowel particulier als professioneel gebruik zijn er verschillende kettingzagen beschikbaar.
 

Hoe kiest u een geschikte kettingzaag?

Afhankelijk van wat u ermee wilt doen, hoe vaak u hem wilt gebruiken en watvoor gebruiksgemak u wilt, zijn er veel opties en mogelijkheden. We noemen hier een paar dingen waar u op kunt letten bij het kopen van een kettinzaag. 

Ga voor uzelf na waarvoor u de machine wilt gebruiken en hoe vaak u dit doet. Heeft u bijvoorbeeld slechts enkele bomen die u bij wilt houden, of zaagt u geregeld? En voor wat voor bomen wilt u de kettingzaag kunnen gebruiken? Vooral de mate waarin u gebruik maakt van een kettingzaag en de diktes die u ermee wilt zagen zijn belangrijk voor het vinden van de juiste kettingzaag. Wanneer u dit weet kunt u gericht op zoek gaan naar een machine met een blad wat lang genoeg is en die ook genoeg kracht voor de klus heeft. 


Benzine, elektrisch of op accu

Prijzen kunnen nogal verschillen wat betreft de aandrijving van een kettingzaag. Het gaat hier niet alleen om de handzaamheid waarmee u kunt zagen maar ook aanschaf en onderhoud zijn belangrijk om rekening mee te houden. 

Benzine: Kettingzagen op benzine lijken vaak de standaard en hebben zeker sterke voordelen. Deze machines zijn vaak erg stevig, kunnen lang mee gaan en zijn ook krachtig in gebruik. Daarnaast is het bijvullen van olie en benzine vrij makkelijk en kunt u eigenlijk meteen zagen. Een nadeel kan het gewicht zijn, vaak zijn deze machines vrij zwaar en daardoor niet voor iedereen geschikt om te gebruiken. Daarnaast is het ook verstandig om rekening te houden met het onderhoud, een benzine kettingzaag zal zo nu en dan een beurt of misschien reparatie nodig hebben. Onderdelen zijn dan vaak wel weer gangbaar en makkelijk verkrijgbaar. 

Elektrisch: Zelfs kettingzagen zijn verkrijgbaar met een snoer. Vaak zijn deze meer geschikt voor vrij sporadisch, particulier gebruik, maar daar is de prijs ook naar. In aanschaf zijn elektrische kettingzagen vaak prima betaalbaar en makkelijk verkrijgbaar. Een nadeel aan dit soort machines is natuurlijk de bewegingsvrijheid en het feit dat u altijd rekening moet houden met het hebben van een stroombron en een kabel die in de weg kan liggen. Qua kracht zijn elektrische modellen doorgaans niet de beste presteerders. 

Accu: Tegenwoordig zijn er al veel verschillende merken die met accu gereedschap komen. Ook kettingzagen aangedreven met een accu worden steeds gangbaarder. Deze machines zijn over het algemeen met een krachtige motor uitgerust en een groot voordeel is natuurlijk de oplaadbare accu. Deze is oplaadbaar en bespaart dus benzine kosten, is beter voor het millieu en geeft veel bewegingsvrijheid. Een kettingzaag op accu is ook lichter en makkelijk uitbreidbaar met verschillende accu's die aansluiten op het gebruik van de machine. In aanschaf kunnen deze machines prijzig zijn, maar ze zijn zeker betaalbaar en u krijgt er veel voor terug. 


Laat u adviseren

Bij TD Noord leveren we allerlei soorten kettingzagen. Met name qua benzine en accu gereedschap hebben we veel opties en kunnen we u uitgebreid in onze showroom adviseren. Maak snel een afspraak of bekijk vast een greep uit ons assortiment. 
 
Hoe kunnen we u helpen?

Hoe kunnen we u helpen?