Tuin en park

Kantentrimmers en bosmaaiers

Grastrimmers en bosmaaiers zijn handig gereedschap voor het bereiken van plekken waar een gazonmaaier niet bij kan. Wilt u een grastrimmer of bosmaaier aanschaffen? Laat u dan informeren bij TD Noord.
Grastrimmers en bosmaaiers lijken in de essentie veel op elkaar. Ze zien er hetzelfde uit en doen ongeveer hetzelfde: die plekken bereiken waar men met een gazonmaaier of zitmaaier niet bij kan. Het is dus bedoeld voor de afwerking van randen en tussen begroeing. Toch is er verschil tussen beide, we helpen u graag met kiezen!


kantentrimmer of bosmaaier?

Een kantentrimmer is geschikt voor het afwerken van een gazon en het maaien van onkruid. Deze machine is bedoeld voor lichter gebruik en wordt gebruikt in en om huis voor het maaien van gras. Een bosmaaier daarentegen heeft een zwaardere motor en kan hardnekkigere begroeing trimmen. Dit is met name geschikt voor tussen bomen, struiken en andere plekken waar wildere planten groeien.


kantentrimmer

Een kantentrimmer bestaat uit een vaste greep, steel en daaronder een maaikop welke zowel met messen als maaidraad uitgerust kan zijn. Beide zijn prima om gras en onkruid te maaien, maar houd er rekening mee dat bij een draadkop uw maaidraad zo nu en dan vervangen moet worden. Sommige machines hebben een draadkop met een enkele draad, maar er zijn ook draadkoppen verkrijgbaar waar twee nylon draden tegelijkertijd draaien. Hierdoor hoeft het maaidraad minder vaak vervangen te worden.

De maaikop kan qua grootte verschillen. Afhankelijk van waarvoor u de grastrimmer gebruikt kunt u een gemiddelde of grote kop nemen. De meest gangbare maat is tussen de 20 en 25 cm. 


Bosmaaier

Wanneer u een ruiger terrein wilt bijhouden is een bosmaaier wellicht een betere keuze. Eigenlijk is dit een zwaardere versie van de grastrimmer. Deze is geschikt voor hardnekkiger onkruid, kleine hagen en zelfs riet. Daarnaast is deze uitgerust met een zogeheten T-greep. Deze greep is beter voor een zwaardere machine als deze. Ook wordt bij gebruik van een bosmaaier vaak een harnas gebruikt wat het besturen ervan makkelijker maakt.


Elektrisch, benzine of op accu?

Elektrisch: een elekrische kantentrimmer of bosmaaier is vaak redelijk goedkoop in aanschaf over het algemeen erg krachtig. Natuurlijk is een nadeel dat u altijd een stroombron nodig hebt en dat er ook ten alle tijde een snoer in de weg kan liggen. Let hier dus goed op. Ook het bereik wordt natuurlijk beperkt, maar dit kan gemakkelijk worden opgelost met een verlengsnoer. 

Benzine: een kantentrimmer of bosmaaier op benzine is makkelijk in gebruik, wendbaar en heeft veel kracht. U hoeft zich niet druk te maken om accu's of elektriciteit; de tank hoeft slechts met brandstof gevuld te zijn en u kunt meteen beginnen met maaien. Kwalitatief zijn de meeste benzine maaiers prima voor elk soort gebruik en er is veel keus. Let er wel op dat benzine gereedschap onderhoud nodig heeft, maar omdat deze machines vrij gangbaar zijn, zijn er veel soorten onderdelen beschikbaar. Reparaties zijn vaak ook vrij gemakkelijk uit te voeren. 

Accu: wanneer u de kracht van een elektrische kantentrimmer of bosmaaier wilt, maar ook de vrijheid van een bezinemaaier, dan is wellicht een machine op accu de beste keus voor u. Deze machines zijn tegenwoordig erg krachtig en stevig. Het opladen van de accu's is gemakkelijk en kan eventueel ook met een snellader, mocht u snel willen kunnen wisselen van accu's. Dit soort machines zijn iets duurder in aanschaf maar daarentegen ook goed voor het millieu en kostendrukkend omdat ze minder onderhoud nodig hebben en geen dure brandstof gebruiken.

 
Hoe kunnen we u helpen?

Hoe kunnen we u helpen?