Tuin en park

Houtklovers

Wanneer u zelf hout kapt of verzaagt voor in de houtkachel, kan het handig zijn om een houtklover aan te schaffen. Van professioneel tot particulier gebruik: TD Noord levert verschillende modellen voor verkoop of verhuur. 
Houtklovers zijn in vele soorten en maten beschikbaar. Met name hoeveel, hoe vaak en watvoor soort hout u klooft is belangrijk voor het kiezen van de beste machine voor u. We helpen u graag met kiezen.


De juiste klover kiezen


Kloofkracht

De kracht die u nodig bent is van veel factoren afhankelijk. Denk aan hoe veel u klooft, hoe vaak, wat voor houtsoort en of dit vers of droog hout is. Door deze factoren tegen elkaar af te wegen weten hoe veel u ongeveer nodig heeft. De kloofkracht van een houtklover wordt uitgedrukt in tonnen, welke varieert tussen de 5 en 30 ton. Daarbij spreekt voor zich dat 5 ton geschikt is voor particulier gebruik en een 30 tons voor professioneel en regelmatig gebruik.


Staande of liggende klover

De meeste klovers zijn onder te verdelen in liggende en staande klovers. Wanneer u slecht een paar keer per jaar hout klooft is een liggende klover al snel voldoende, maar bij regelmatig kloven is een staande klover geschikter. Bij een liggende klover staat u meer voorover gebogen en moet u zelf meer handelingen en kracht op de klover uitvoeren om een blok hout te splijten. Bij een staande klover kunt u uw rug recht houden en doet de machine het meeste werk voor u. 


Formaat hout

Natuurlijk is het ook belangrijk dat u een machine kiest die de lengte van het hout aankan. Lengtes varieren tussen de 50 en 110 centimeter. Daarnaast zijn er ook verschillende messen verkrijgbaar. U kunt ervoor kiezen het blok in 2 delen te kloven met een kloofwig of in 4 delen met een kloofkruis. 


Aandrijving

De meeste houtklovers werken met een elektromotor, afhankelijk van het model wat u kiest zult u handmatig ook extra kracht bij moeten zetten. Kleinere klovers kunnen al met 230 volt werken, grotere houtklovers op 380 volt. 
Hoe kunnen we u helpen?

Hoe kunnen we u helpen?