Zonneboilers

Inleidingstekst

Over de prijs van gas hoeven we niet te beginnen, we weten allemaal dat deze in de afgelopen tijd enorm gestegen is en voor veel problemen zorgt. Gelukkig heef TD Noord een oplossing: duurzaam verwarmen met een zonneboiler. 

Met onze systemen kunt u uw gasrekening aanzienlijk verlagen of zelfs helemaal gasloos verwarmen, maar hoe gaat dit in zijn werk? 


Hoe werkt een zonneboiler? 

Er zijn veel verschillende variaties qua zonneboilers, maar in de essentie werken ze op dezelfde manier. Men plaatst collectoren op een zonnige plek, zodat deze de hele dag door warmte opvangen. Door deze collectoren stroomt glyco, welke de warmte in een boilervat verzameld. Door dit boilervat lopen vervolgens de leidingen waar uw cv- en tapwater doorheen stroomt. Met het warme water in het boilervat wordt het passerende cv- en tapwater verwarmd, welke vervolgens naar uw radiatoren en kranen stroomt. 


Heatpipes of vlakke plaat collectoren

Er zijn verschillende soorten collectoren verkrijbaar. De meest gebruikte zijn heatpipes en vlakke plaat collectoren. Hoewel beide zonnewarmte opvangen, verschillen ze toch behoorlijk van elkaar. Heatpipes zijn lange, glazen buizen die op een frame gemonteerd zijn. In deze buizen zijn verschillende materialen verwerkt die de warmte zo goed mogelijk kunnen opvangen en vasthouden. Vlakke plaat collectoren lijken veel op zonnepanelen. 

Het verschil tussen beide collectoren heeft vooral met de oppervlakte te maken. Een vlakke plaat collector heeft een bepaalde oppervlakte welke direct zonlicht opvangt. Vooral in de zomer genereren deze collectoren veel warmte, maar in het najaar is de opbrengst minder hoog. Daarentegen zijn heatpipes rond en worden deze een aantal centimeters uit elkaar geplaatst. Door de vorm van de heatpipes en het feit dat ze los van elkaar staan, vangen ze niet alleen direct zonlicht op, maar ook diffuus licht. Hierdoor is het rendement van heatpipes hoger en vangen ze ook meer warmte op in de koudere maanden, wanneer u juist meer warm water nodig heeft. 

Het is om deze reden dat wij voorkeur geven aan heatpipes. Hiermee kunt u veel beter verwarmen op de momenten wanneer u dit het meest nodig heeft.


Gasloos verwarmen

Hoewel een zonneboiler alleen al enorm veel gas kan besparen, is het bijna niet mogelijk om hiermee compleet gasloos te verwarmen. In de zomermaanden zult u weinig tot geen gasverbruik hebben, maar in het najaar is het alsnog nodig om bij te verwarmen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel alternatieven voor de traditionele CV ketel zoals warmtepompen, houtkachels en pelletketels. Door uw CV ketel te vervangen door een van deze oplossingen zult u geen gas meer nodig hebben voor het verwarmen van uw woning. Het is dus zeker mogelijk!

Subsidie
Er is subsidie beschikbaar voor het plaatsen van een zonneboiler. Hoe hoog uw subsidie is hangt af van het specifieke systeem wat u aanschaft. Het aanvragen van de subsidie is vrij gemakkelijk. Wanneer u gebruik wilt maken van de subsidie is het belangrijk dat wij als erkend bedrijf het systeem in bedrijf stellen.

Zonneboiler kopen?
Wij adviseren u graag op het gebied van zonneboilers en gasloos verwarmen. Door te kijken naar uw situatie stellen we een set samen die op u en uw verbruik en wensen is afgestemd. Vervolgens kunnen wij ook de installatie hiervan deels of geheel voor uw verzorgen.

Let op: voor het aanvragen van subsidie is het verplicht om ons als erkend bedrijf de set in bedrijf te stellen. 

Hoe kunnen we u helpen?

Hoe kunnen we u helpen?